Our architectural endeavor on St. Charles Avenue redefines a New Orleans classic, melding timeless design with contemporary elegance. Central to this renovation is the addition of a center hall staircase, creating a unifying axis that enhances flow and function across all three levels of the home. The design strategy focused on enlarging cased openings between rooms, ensuring seamless transitions while maintaining the integrity of each space. In the study, book-matched paneling in rich antique cypress exudes sophistication, reflecting our commitment to craftsmanship. We also prioritized clear circulation paths, allowing for an intuitive and unobstructed journey through the house. This clarity of movement is complemented by a built-in library in the hall leading to the primary suite, an embodiment of both luxury and practicality. The primary bathroom is a showcase of refinement, featuring herringbone tile that adds texture and visual interest.

The basement of the house proved to be the most challenging.  Restructuring of the ceiling structure was paramount due to the already low ceilings.  We wanted to expose some of the original structure while, at the same time, open up the spaces to feel more connected to the beautiful new backyard.  Enhancing the home’s distinctive character, pecky cypress doors adorn five closets and the entire exterior wall, marrying functionality with the unique charm inherent to this storied wood. The newly renovated 3 story house now preserves the original feeling of this center hall cottage yet opens up rooms and circulation to today’s way of life.

In the heart of the New Orleans Mid-City neighborhood, our architectural vision breathes new life into this historic Allard Boulevard house. Our design harmonizes the home’s storied past with modern luxury, particularly in the gourmet kitchen which is the centerpiece of this transformation. We expanded the kitchen, seamlessly integrating a large porch addition at the rear. This new space not only enhances the culinary experience but also serves as a gateway to the serene swimming pool, creating a perfect blend of indoor and outdoor living. The kitchen is outfitted with top-of-the-line Woodmode cabinets and Subzero appliances, ensuring both elegance and functionality. A custom vent hood stands as a testament to bespoke craftsmanship, while the abundant natural light accentuates the refined finishes.

The living area is reimagined as spacious and inviting, featuring floor-to-ceiling windows that frame the property’s signature oak tree. This thoughtful design element connects the interior with the natural beauty of its surroundings, creating a tranquil backdrop for everyday living. Second floor spaces were reimagined with the Primary suite perched up among the large oaks on Allard. The circulation was reworked and now leads to several ensuite bedrooms and baths. Our approach to the restoration of the Allard Boulevard house was to respect and preserve its historical essence while introducing contemporary elements, culminating in a space that is not just a house, but a luminous and luxurious home.

As architects, designing a home for entertaining, we focus on harmoniously blending functional and social spaces. Central to this concept is a spacious kitchen, tailored for large family gatherings. It is equipped with luxury appliances and an expansive island, fostering communal cooking and social interaction. The design strategically opens up living spaces, ensuring a seamless flow between the kitchen, dining, and lounge areas, perfect for hosting. Large windows and glass doors not only infuse natural light but also create a fluid transition to the outdoors. The highlight is a large rear porch, extending the entertainment area and offering a serene retreat. A notable luxury is the walk-in wine cellar, an elegant space for wine enthusiasts, subtly integrated yet easily accessible. This home, with its thoughtful layout, design and modern amenities, is an ideal backdrop for memorable gatherings of family and friends, combining practicality with sophistication.

1

Renovating a historic Thomas Sully home was quite the honor! Our approach was to blend reverence for the past with contemporary luxury. The project entails a complete façade redo, meticulously restoring original elements to honor its heritage. In the backyard, we introduced a pool and entertainment space, infusing modern leisure into the historic narrative. This area, complete with a pizza oven and beer taps, transforms the side yard into a hub for social gatherings. A flagstone patio adds elegance to the outdoor entertaining area.

On the interior, the historic three-story staircase, a structural centerpiece, was reworked to enhance safety while preserving its character. The original fireplace separating the Foyer from the Living Room was carefully maintained, ensuring the home’s soul remains intact. The kitchen now boasts a Sub-Zero Wine Captain, blending high-end modernity with classic charm. Upstairs, the primary suite is a sanctuary for our clients with restored leaded glass, marble finishes and a Jacuzzi tub epitomizing luxury within a historic context. Even the attic was built out as a man-cave of office space and game tables for our clients and their children. We were very lucky to work with such a great family on this restoration!

Our challenge on Decatur Street in the French Quarter was to artfully combine the commercial use with residential elegance. The ground floor hosts retail space, seamlessly integrating into the vibrant street life. Above, two distinct owner’s units offer private retreats, each reflecting a blend of modern convenience and historic charm. An added gallery and a corporate apartment in the rear extend the building’s functionality and appeal.

Historic French doors create an inviting transition to the front gallery, symbolizing a gateway between the bustling street and serene interiors. Inside, the living spaces feature frameless glass showers and compact, efficiently designed kitchens with traditional cabinets, optimizing space without sacrificing style. Unique circular wooden stairs complement rear spiral stairs, offering aesthetic diversity and practical connectivity between floors.

The restoration of original millwork and historic wood floors pays homage to the building’s heritage. Exposed and painted bricks within the interior add layers of texture, evoking the rich history of the French Quarter. This project, recognized for Excellence in Design by the Vieux Carre Commission, is a celebration of New Orleans’ architectural legacy, thoughtfully adapted for modern urban living.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Our redesign of the aged Dining Hall at Sacred Heart in New Orleans focused on rejuvenating its utility and aesthetics. Addressing years of wear, we aimed to modernize the hall for its users’ needs and sustainability. The layout was opened up, introducing round, eight-person tables for a blend of openness and intimacy. A key upgrade was improving lighting and ambiance through energy-efficient architectural lighting and more natural light via new larger windows. The project added a modern sound system and media center, and employed faux painting on a wall to harmoniously integrate faux and existing brick, maintaining the space’s original charm while expanding upon it. The kitchen and service areas received significant enhancements for operational efficiency and to support the dining hall’s new design, incorporating modern appliances and fixtures. This renovation exemplifies a harmonious blend of functionality, heritage, and innovation, transforming the hall into a more efficient, welcoming, and adaptable space.

The vision for this outdoor kitchen addition was to create a seamless transition from the main kitchen to a compact, yet fully functional outdoor cooking space. By enclosing one end of the existing rear porch, we utilized the limited area efficiently, incorporating a stainless steel and brick theme, ensuring durability and aesthetic appeal. The design includes a versatile cooking setup with a grill and Big Green Egg, catering to diverse culinary needs. For sun protection, roll-down shades were installed, while the opposite end features fixed shutters, enhancing privacy without sacrificing style. The finishes in the space are elevated with crown moulding and beaded ceilings, complemented by recessed lighting and Bevolo copper lanterns to ensure the space is inviting at any hour. The space achieves that balance of functionality and elegance with an indoor/outdoor feel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In the heart of the Garden District, our project brought new life into a mansion’s rear portion, blending the elegance of its traditional heritage with a relaxed ambiance. Our strategy was to marry the formal forward portions of the historic three-story house with a more relaxed rear portion that would be used for entertaining. A new elevator, discreetly integrated within the side entry, symbolizes this shift in tone. The heart of this transformation is a new kitchen, designed for casual entertaining and equipped with modern amenities including a Sub-Zero refrigerator, Wolf range and a hidden corner pantry. Expansive custom-milled windows with insulated, laminated glass panes ensure acoustic privacy while inviting natural light. We custom-designed a bar tucked around the corner from a grand fireplace, rustic beams and columns, enhance the space’s warmth. Reclaimed warehouse wood flooring and a meticulously rebuilt rear staircase add layers of history and texture. Custom light fixtures and Bevolo gas lanterns on the back porch subtly nod to tradition, marrying the old with the new in a space designed for modern living.

3-2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In this residence, hidden behind brick walls uptown New Orleans. we were able to intricately blend luxury and functionality, creating an environment that makes you feel transported to a hidden oasis. The design features the addition of a primary bedroom with views directly overlooking the pool, integrating the tranquility of water into private quarters. Adjacent to the pool, a sitting room and powder room offer convenience and a seamless transition between indoor and outdoor spaces. The primary suite, with it’s dressing and private bath, ensures ample space for the comfort and privacy of our clients. The addition of an outdoor gas fireplace, flanked by Bevolo lanterns, introduces a warm glow, enhancing evenings by the pool. A kitchenette off the pool room supports entertainment and relaxation, while a pantry room adds practical storage solutions. Surrounding the pool, Pennsylvania flagstone paving merges durability with aesthetic appeal, grounding the design in a sense of natural elegance and coherence.  The feeling we were able to create once our clients walk through the front gate is special, especially in a densely populated city like New Orleans.

This transformation of a classic double shotgun house into a luxurious single-family home is perfectly suited as a second residence. ⁤⁤The extensive renovation marries historical architecture with modern functionality. ⁤⁤Key features include an inviting outdoor entertainment space with a raised seating area and a lower patio crafted from beautiful flagstone pavers, providing a seamless blend of indoor and outdoor living. ⁤⁤Inside, the home boasts exquisite marble bathrooms equipped with space-saving corner vanities, meticulously designed to enhance both aesthetics and utility. ⁤⁤The renovation extends to both a stylish powder room and a fully updated main bathroom, each reflecting a commitment to luxury and comfort. ⁤⁤This project perfectly exemplifies our dedication to crafting spaces that honor their heritage while embracing contemporary living standards. ⁤